Zprávy a média

29 | 09 | 16
Solaris Urbino, vybavený antimikrobiální mědí, je Autobusem roku 2017
antimikrobiální
Nejlepším městským autobusem roku 2017 byl dnes na výstavě IAA užitkových vozů v Hannoveru slavnostně vyhlášen autobus Solaris Urbino — celosvětově první autobus, nabízející madla, vyrobená z antimikrobiální mědi. Kromě nejmodernějšího využití mědi je tento autobus také první, který má bateriový pohon a vyhrál tento prestižní titul.

V této soutěži, konané každoročně od roku 1989, hodnotí soutěžící vozy porota, reprezentující 20 zemí. Zaměření na ekologickou dopravu bylo zřejmé, čtyři z pěti vozů ve finále byly na elektřinu, zatímco pátý byl poháněný zemním plynem. Hodnocené faktory zahrnovaly zrychlení, brzdnou dráhu, vibrace, hlučnost a také subjektivní dojmy jak z pohledu řidiče, tak i cestujících.

Solaris Urbino se od konkurence dokázal odlišit antimikrobiálními madly a dalšími inovativními funkcemi. Madla patří v autobusu mezi nejčastěji dotýkané plochy, což vedlo k rozhodnutí, vyrobit je z přirozeně hygienického materiálu: mědi.

Madla, vyrobená polskou firmou STER, jsou navržena tak, aby byl lehká, a zvolená slitina mědi je atraktivní, barevně stálá a navíc také antimikrobiální.

Dr. Andreas Strecker, generální ředitel společnosti Solaris Bus & Coach, poznamenává: „Toto prestižní ocenění je výsledkem velké týmové práce všech našich zaměstnanců, dodavatelů a partnerských společností, s nimiž jsme naše vozidla vyvinuli.“

„Antimikrobiální měděná madla představují inovativní řešení pro evropskou veřejnou dopravu,“ dodává Maciej Szymanski, generální ředitel STER. „Jsme potěšeni, že se stala důležitým rysem tohoto oceněného vozidla.“

Měď rychle ničí choroboplodné zárodky, které se mohou neviditelně přenést z často dotýkaných okolních ploch a potenciálně působit nemoc. Jde o bakterie, jako je E. coli a viry, jako je například chřipka a „zimní střevní chřipka“, norovirus. Méně choroboplodných zárodků na površích znamená menší riziko šíření infekce mezi lidmi, kteří se jich dotýkají.

Měď sdílí své antimikrobiální účinky s více než 500 slitinami mědi, včetně mosazi a bronzu, které vytváří velkou rodinu kovů, souhrnně nazývaných antimikrobiální měď. Produkty, nesoucí jako ty od STERu značku Cu+, prokazují, že jsou vyrobeny z masivu ze schválených slitin mědi s antimikrobiální účinností, ověřenou vědeckým výzkumem. Tyto hygienické vlastnosti jsou zachovány po celou životnost výrobků, protože nemají žádný povlak nebo povrchovou úpravu, která by se setřela nebo opotřebila.

Dotykové plochy z masivní antimikrobiální mědi se používají v nemocnicích, školách, terminálech hromadné dopravy, sportovištích a kancelářích po celém světě jako posílení dalších hygienických opatření, například mytí rukou, čištění a dezinfekce, s cílem omezit šíření infekcí. Trvale fungují v době mezi běžným provozním čištěním a nevyžadují dodatečné školení zaměstnanců ani zvláštní údržbu.

Více informací o antimikrobiální mědi naleznete na www.antimicrobialcopper.org.