Zprávy a média

14 | 06 | 16
Polsko jako první na světě přišlo s autobusem z antimikrobiální mědi
Doprava
antimikrobiální, hromadná doprava

Nejnovější polský elektrický městský autobus, Solaris Urbino 12, je jako první na světě vybaven madly z antimikrobiální mědi, která bude průběžně ničit na povrchu usazené choroboplodné zárodky, což pomáhá omezit šíření infekce mezi cestujícími.

Madla patří v autobusu mezi nejčastěji dotýkané plochy, což vedlo k rozhodnutí, vyrobit je z přirozeně hygienického materiálu. Madla, vyrobená místní firmou STER, jsou navržena tak, aby byl lehká, a zvolená slitina mědi je atraktivní, barevně stálá a navíc také antimikrobiální.

Měď rychle ničí choroboplodné zárodky, které se mohou neviditelně přenést z často dotýkaných okolních ploch a potenciálně působit nemoc. Jde o bakterie, jako je E. coli a viry, jako je například chřipka a „zimní střevní chřipka“, norovirus. Méně choroboplodných zárodků na površích znamená menší riziko šíření infekce mezi lidmi, kteří se jich dotýkají.

Měď sdílí své antimikrobiální účinky s více než 500 slitinami mědi, včetně mosazi a bronzu, které vytváří velkou rodinu kovů, souhrnně nazývaných antimikrobiální měď. Produkty, nesoucí jako ty od STERu značku Cu+, prokazují, že jsou vyrobeny z masivu ze schválených slitin mědi s antimikrobiální účinností, ověřenou vědeckým výzkumem. Tyto hygienické vlastnosti jsou zachovány po celou životnost výrobků, protože nemají žádný povlak nebo povrchovou úpravu, která by se setřela nebo opotřebila.

Solaris Bus & Coach S.A. je evropským lídrem ve vývoji elektrických vozidel a přihlásil svůj mědí vybavený model autobusu do Bus Euro Testu, který vybere nejlepší městský autobus Evropy pro rok 2017. Akumulátory v autobusu Solaris Urbino 12 mají kapacitu 240 kWh a lze nabíjet dvěma způsoby: pantografem (během zastávek) nebo z nabíječky pomocí zástrčky. Jeho dojezd je proto téměř neomezený a moderní sedadla zajišťují cestujícím pohodlnou jízdu.

Nový autobus, kombinující elektrickou technologii, šetrnou k životnímu prostředí, s ochranou zdraví veřejnosti, bude k vidění letos v září na výstavě Transports Publics 2016 v Paříži.

Dotykové plochy z masivní antimikrobiální mědi se používají v nemocnicích, školách, terminálech hromadné dopravy, sportovištích a kancelářích po celém světě jako posílení dalších hygienických opatření, například mytí rukou, čištění a dezinfekce, s cílem omezit šíření infekcí.

Více informací o antimikrobiální mědi naleznete na www.antimicrobialcopper.org.